Service: Custom Lighting Solutions

Custom Luminaires at The Ritz Carlton, Perth

Custom Luminaires at The Ritz Carlton, Perth

Aglo’s Custom Design Team were delighted to collaborate with FEC and FPOV to manufacture multiple custom light fittings for the recently opened Ritz-Carlton, Perth. Set along the Elizabeth Quay riverfront in Perth’s Central Business District, the 18-story, 205-room hotel was designed by architects Cottee Parker and features a pink mirrored glass-lined exterior that reflects the Swan River sunlight, and evokes the Argyle pink diamond that’s found in the Kimberley region of Western Australia. The hotel pays homage to the location, drawing on the natural landscape with nods to its culture and geography.

Our Custom Design team demonstrated its added value by working to engineer the concepts presented by FPOV to a truncated schedule.  Over 200 custom luminaires were engineered, manufactured and delivered as part of the project across multiple areas of the hotel including the lobby, pre-function spaces, VIP areas, Ritz-Carlton Spa, ballroom, guest rooms, suites, Hearth Restaurant and Song Bird Bar and Lounge. Materials used to create the custom manufactured fittings included electro plated stainless steel, crackle glass, acrylic, crystal, textured glass and brushed finish metals. A variety of custom manufacturing processes were utilised, including sheet metal bending, electro plating, powder coating, laser cutting , welding, polishing, grinding and glass blowing to produce the luminaire.

The custom luminaires were inspired by Western Australian landscapes including:

  • the sparkling chandelier above the lobby, which has 286 bubbled glass tube pendants at a 11m ceiling height recalling the cascading Karijini gorge in the northern Pilbara region
  • the elegant pendants at Hearth working in with the restaurant’s décor including handmade ceramic tableware, Kimberley stones and native florals

The project ran across an 18-month duration and followed the custom design process including preliminary design, detailed design, shop drawings, sample approval, production, QC, shipment and installation.

The Fawkner Residences Custom Pendants

Luxury Fawkner Residences Custom Pendants Feature Lights

The Fawkner is a newly built 20-level apartment complex located on St.Kilda Road, Melbourne VIC, featuring 253 luxury hotel-inspired apartments Aglo Systems worked with Vast Electrical Services, Icon Builders and K.P.D.O Architects to complete this project.

Aglo Custom team developed four different types of feature lights installed throughout this high rise building. The first pendant can be seen initially when entering the reception area. Two versions of a cubed style pendant were designed and created so that each had a different type of finish; brushed light brass and the other polished nickel. These pendants required the manufacturing techniques of metal folding, welding, polishing and have an electroplated finish. The brushed brass cube pendant version is located above the reception desk and the polished nickel one is on the opposite side, in the residents meeting room.

As well as the polished nickel cubed pendant installed in the residents meeting room, Aglo Custom team also developed a large branch shaped pendant for above the meeting table. This pendant was manufactured using milled and cast metal techniques and features glass blown shades.

The fourth architectural light feature for this project is located in the wine room. This chandelier is installed over the centre of the dining table and incorporates three layers of moulded glass tubes in orange, clear and frosted colouring. Manufacturing methods for this included metal rolling, folding, welding and polishing for the frame of the chandelier and moulding and sandblasting for the glass components.

All design and engineering work was completed by our in house professionals, who also assisted with the onsite installation.

Aglo Systems also supplied the general lighting for this site.  Click here to view the Project Lighting Solution for this project.

Download this case study here

banner image